| Mobile| RSS

Harga sayur, ikan di Pantai Timur naik

Wednesday, June 13, 2007 | posted in | 0 comments

Berita Harian 12/6/2007


Ayam ditawar lebih rendah antara 10 hingga 40 sen sekilogram, udang turun kepada RM12

KUALA LUMPUR: Harga barang keperluan harian di dua pasar sini dan beberapa negeri lain didapati meningkat, terutama barang basah seperti sayuran dan ikan.

Tinjauan Berita Harian di Pasar Chow Kit mendapati harga cili merah naik RM2 daripada RM5 kepada RM7 sekilogram (sekg), sawi naik RM1.20 kepada RM2.80 (sekg), bayam naik 80 sen kepada RM2.80 (sekg), tomato naik 50 sen kepada RM5 (sekg), buncis naik RM1 kepada RM6 (sekg) dan ubi kentang naik 20 sen kepada RM2 sekilogram.

Bagaimanapun, beberapa barang lain menampakkan sedikit penurunan, antaranya ayam turun 10 sen kepada RM5.40 sekilogram, ikan kembung turun RM3 menjadi RM5 manakala udang sederhana turun RM1 kepada RM12 sekilogram.

Di MELAKA, harga ikan kembung naik 50 sen kepada RM7.50 manakala harga kubis dan tomato masing-masing naik 50 sen kepada RM3 dan RM4.50 sekilogram. Harga ayam pula turun 40 sen kepada RM4.80 sekilogram.

Di KUANTAN, harga cencaru naik RM1 kepada RM6 sekilogram, kubis, tomato dan kacang panjang masing-masing naik 50 sen kepada RM3, RM5 dan RM3.50 sekilogram. Harga bawang besar turun 20 sen kepada RM2.40 sekilogram.

Di KUALA TERENGGANU, harga cili merah naik RM1.50 kepada RM8 sekilogram, tomato naik RM1 kepada RM5.50, kacang panjang naik 50 sen kepada RM3.50 dan bawang besar naik 30 sen kepada RM2.80 sekilogram.

Di KUCHING, harga bawal putih naik RM1 kepada RM17 sekilogram, cili merah naik RM2 kepada RM10, sawi naik 10 sen kepada RM3, kubis naik 20 sen kepada RM3 dan tomato pula naik RM1 kepada RM5 sekilogram, manakala harga bawang merah turun 20 sen kepada RM2.40 sekilogram.

Di KOTA KINABALU, harga udang sederhana naik RM2 kepada RM16 sekilogram, cili merah naik RM1 kepada RM6 dan kacang buncis naik 50 sen kepada RM3.50 sekilogram, manakala harga kembung turun 50 sen kepada RM6 dan bawal putih turun RM1.


0 Responses So far

Post a Comment

Twitter